golab

K±cik kulinarny

Chleb pszenno-żytni na miodzie (nadesłane przez Anię Kaczkiełło)

    Składniki:
    1 szklanka siemienia lnianego
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka ziaren słonecznika
    1 szklanka ziaren sezamu
    1 szklanka m±ki żytniej
    1 szklanka otrębów pszennych
    2 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    1 kilogram i 1 szklanka m±ki pszennej
    zakwas
    1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,czyli 1/2 szklanki kaszy na 1
    szklankę wody
    2 łyżki miodu
    5 szklanek ciepłej wody
    

Wszystko dać do miski i wymieszać.Dodać kasze oraz zakwas.Następnie miód rozpu¶cić w 1 szklance wody.Dodać jeszcze 5 szklanek ciepłej wody-wszystko wymieszać ( odebrac na zakwas nie do samej zakrętki słoika i wstawić do lodówki.Trzyma się zakwas 2 tygodnie ).Ciasto włożyć do dwóch keksówek tak do połowy tylko wysmarowanych tłuszczem i wyrównać mokr± ręk±.Odstawić na 12 godzin.Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut - 1 godziny i 30 minut.Po upieczeniu na gor±co po wierzchu posmarować oliw±.SMACZNEGO


Chleb pszenno-żytni na zakwasie

    Składniki:
    1/2 kg m±ki żytniej razowej (najlepiej ale nie koniecznie)
    1/2 kg m±ki pszennej
    3/4 szklanki płatków owsianych
    3/4 szklanki otrębów pszennych
    1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego
    1/2 szklanki pestek słonecznika
    1/2 szklanki pestek dynii
    3 łyżeczki soli
    zakwas
    1 litr wody
    

Wszystkie sypkie składniki umie¶cić w sporej misce, zakwas rozpu¶cić w letniej wodzie i dokładnie wymieszać cało¶ć do otrzymania jednolitej masy. Brytfanny wysmarować masłem i posypać bułk±. Ciasto nałożyć do połowy wysoko¶ci brytfanny (może być trochę więcej) i pozostawić na 8 - 12 godzin w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia (ja wieczorem wyrabiam ciasto, a rano piekę) Piec należy w temperaturze ok. 180 st przez godzinę, następnie zwilżyć powierzchnię chleba i piec jeszcze około 15 min. Po upieczeniu chleb należy wyj±ć z formy, by nie zaparował. Je¶ć z czym się ma ochotę... np. ze smalcem :) Pychota!!!

UWAGA! Po wyrobieniu ciasta należy około pół kubka (można trochę więcej) odłożyć jako zakwas do następnego chleba. Powinien on wyrosn±ć przez np. 12 godzin, a następnie należy przechowywać go w lodówce raczej nie dłużej niż tydzień.

Przepis na zakwas - patrz chleb żytni.
(ewentualnie mogę się podzielić gotowym zakwasem po uprzednim umówieniu się)


Chleb żytni na zakwasie

  1. Zakwas:
    Do słoja (nie mniej niż 1/2 litra) wsypać 5 łyżek m±ki żytniej razowej (np. 2000) i zalać szklank± ciepłej wody. Zamieszać, przykryć i odstawić na 3-4 dni. Trzeba od czasu do czasu sprawdzać, czy nie pojawia się ple¶ń. Zakwas jest gotowy jak ma kwa¶ny smak i zapach.
  2. Po tym czasie wlać gotowy zakwas do dużego naczynia, dodać do niego więcej m±ki żytniej pytlowej (chlebowej, np. 720) letniej wody. Zamieszać. Ciasto powinno mnieć konsystencję majonezu i zajmować nie więcej niż 1/3 naczynia. Odstawić to na kilkana¶cie godzin (np. na noc) aż się przekwasi - będzie wtedy "galaretowato-przeb±blowane".
  3. Teraz dosypujemy kolejn± porcję m±ki żytniej pytlowej, żeby powstało gęste ciasto (gęsto¶ci mniej więcej drożdzowego). Na tym etapia dosypujemy też sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż wyro¶nie (podwoi swoj± objęto¶ć).
  4. Teraz dopiero dodajemy nasiona jakie nam się podoba oraz inne dodatki, mieszamy, przekładamy do foremek i czekamy aż ponownie uro¶nie (żeby było szybciej można wstawić do piekarnika na 50 st.)
  5. Pieczemy 1h 45 min w temperaturze ok. 180 st.

Je¶li zamiast chleba chcemy zrobić sam zakwas (np. aby użyć go do chleba przenno-żytniego) wystarczy nie dodawać w drugim etapie wody - tzn. przez cały czas przygotowywania ciasta dosypywać samej m±ki. Po trzecim etapie (tzn. jak gęste ciasto wyro¶nie) zakwas powinien być gotowy do użycia (lub przetrzymania w lodówce).


Chleb domowy przenno-żytnio-orkiszowy (nadesłany przez ks.Piotra)

  1. do pojemnika (może to być "automat do pieczenia chleba") nalać około 20 gram oleju (np z oliwek), /około 4 łyżki stołowe/ (najlepiej pobłogosławionego)  
  2. podgrzać do około 40 stopni Celsjusza w garnuszku 380ml serwatki (je¶li nie ma to może być ma¶lanka lub woda mineralna)  Wlać serwatkę do pojemnika a potem dodać po "szufelce""
    •  siemienia lnianego (45 gram)
    • ziaren łuskanego słonecznika (40 gram)
    • łuskanych pestek z dyni (35 gram)
    • ziaren sezamu (35 gram)
    • ziaren ekspandowanego, czyli dmuchanego amarantusa (5 gram)
    • drożdży instant 2 gramy 
    Do takiej mikstury wsypujemy 500-600 gram mieszanki m±cznej z której¶ z firm:
    Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ 30% (Firma Bogutyn;  http://bogutynmlyn.pl/ ))
    m±ka orkiszowa (30%), m±ka pszenna 850, sól, m±ka żytnia 720, suchy zakwas (około 4 zł za 1 kg)
    Na koniec można dodać (ja dodaję) 12 sztuk zielonych drelowanych oliwek.
  3. Nastawiamy program podstawowy czyli nr 1 i oddalamy się na 3 godziny (niektóre automaty maj± 3 h 18 min, albo podobny czas...)
  4. S M A C Z N E G O !!!


Created by Jenny@pingwin.waw.pl