Kącik kulinarny
Cukinia zapiekana z serami (podejrzane u Marzeny Banaszek) :)
Składniki: - Młode cukinie 3 - 4 szt. - Sery twarogowe (kozi, Almette, Piątnica - Twój smak, tartare...) - Ser lazur, bądź dor blue - Ser mozarella, lub podobny - Ser Ementaler lub inny - Przecier pomidorowy - Oliwa - czosnek - zioła (prowansalskie, oregano, tymianek, bazylia...) - sól
Cukinie umyć, można obrać lub nie, przekroić wzdłuż i łyżeczką pozbawić gniazda nasiennego. Tak przygotowaną cukinię można posolić. W wydrążone miejsce wkładamy sery twarogowe. Kozi jest obowiązkowy, z pozostałych można coś wybrać. Następnie umieszczamy w każdej kawałki sera pleśniowego (lazur) i całość nakrywamy mozarellą. Ja układam jeszcze po plasterku sera żółtego, gdyż zapieczony sprawia, że sery nie wypływają z cukini.
Teraz sos. Przecier umieszczamy na patelni, dolewamy oliwy i wkładamy przyprawy - czosnek, sól, zioła - sugeruję nie oszczędzać. :) Gdy sos przejdzie dobrze przyprawami i trochę odparuje smarujemy nim obficie z wierzchu przygotowaną potrawę. Piec należy około 25 min. w temperaturze około 180 - 200 st. C.