golab

Kącik kulinarny

Karkówka na różne sposoby

I

    Składniki:
    - średniej grubości plastry karkówki
    - cebula
    - tarty żółty ser
    - majonez
    - przyprawy - np. mieszanka do karkówki (najniższa linia oporu)

Karkówkę (nie rozbijaną) przyprawiamy - najlepiej poprzedniego dnia - i kładziemy na blachę (może być na papierze do pieczenia), układamy na niej obrączki cebuli (nie za dużo), z sera i majonezu robimy pastę, którą przykrywamy całość. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 min. Smacznego!

II

    Składniki:
    - średniej grubości plastry karkówki
    - cebula
    - grzyby (boczniaki lub pieczarki)
    - marchew
    - kiszona kapusta
    - przyprawy - np. mieszanka do karkówki (najniższa linia oporu)

Karkówkę (nie rozbijaną) przyprawiamy - najlepiej poprzedniego dnia. Na blachę układamy marchew surową, przekrojoną wzdłuż - robiąc z niej swoistą tratwę dla każdego plastra karkówki. Grzyby przesmażamy wcześniej z cebulą, mieszamy z pokrojoną kiszoną kapustą i taką pastę układamy na karkówce. Pieczemy w 180 stopniach około 40 min. Palce lizać :)

III

    Składniki:
    - średniej grubości plastry karkówki
    - kiszona kapusta
    - przyprawy - np. mieszanka do karkówki (najniższa linia oporu)

Wykonanie proste jak konstrukcja cepa. Karkówkę nie rozbijaną przyprawiamy solidnie - odpowiednio wcześniej, a następnie w żaroodpornym naczyniu okładamy kiszoną kapustę trochę pokrojoną - warstwa nie za cienka, nie za gruba, na to układamy karkówkę (może być na zakładkę, by więcej weszło) i wszystko znowu przykrywamy kapustą. (ja osobiście walę w to jeszcze kminek :)) Przykrywamy i pieczemy przez około 1,5 godziny w 180 stopniach. W efekcie mamy wyśmienite mięso z wyśmienitą kapustą :)



Dokładnie w ten sam sposób można zrobić np. żeberka!

Created by Jenny@pingwin.waw.pl