golab

Kącik kulinarny

Poult arachide (pule araszid) - Kurczak w sosie arachidowym

    Składniki:
    
    Pół kurczaka (np. dwa uda przedziabane)
    2 pomidory
    2 cebule
    1 puszeczka koncentratu pomidorowego
    2 - 3 ząbki czosnku
    Kostki rosołowe z kury
    3  - 4 łyżki orzechów arachidowych
    100 ml. Olej - coś zdrowego
    

1. Wysmarować kawałki kury bulionową kostką.
2. Zagrzać 100 ml. Oleju i w tym na rumiano usmażyć kurę i wyjąć.
3. Do oleju 2 pomidory, koncentrat 1 puszeczka, 2 cebule, i 2 ząbki czosnku... To smażyć 10 min.
4. Dodać litr wrzątku niecały i 3 duże łyżki orzechów arachidowych zmielonych i to na wolnym ogniu 20 min.
5. Wrzucić kurę, bulionową kostkę i pimęt i znowu 20 min... Albo dłużej...

Podawać z ryżem

Created by Jenny@pingwin.waw.pl