golab

Kącik kulinarny

Piersi kurczaka w warzywach

    Składniki (na 3 - 4 osoby)
    piersi kurczaka (dwie szt.)
    włoszczyzna (najłatwiej mrożona, krojona w paski - 2 opakowania)
    curry
    tymianek
    oregano
    majeranek
    sól
    pieprz
    
    Marynata
    
    sos sojowy
    oliwa z oliwek
    czosnek (3 - 4 spore ząbki)
    

Piersi przekroić wzdłuż - jak na kotlety - następnie namaścić przyprawami (zaczynając od soli, pieprzu i curry :)). Szczególnie ważne jest, aby ziół nie żałować (np. na jedną stronę pokryć tymiankiem i oregano, a drugą majerankiem). Z solą nie należy przesadzić, bo marynata będzie słona.

Tak przygotowane kotlety należy odłożyć na kilka godzin (ja czasem odkładam na dwa dni :)) umieszczając je jeden na drugim, aby mięso dobrze przeszło przyprawami.

Marynatę przygotowuje się, mieszając oliwę z sosem sojowym tak, aby wyszło około 2/3 szklanki - z tym że oliwy należy dać więcej niż sosu. Do tego należy wycisnąć czosnek i co jakiś czas mieszać, aby składniki dobrze się połączyły.

Następnym etapem jest pokrojenie piersi w paski i umieszczenie ich w przygotowanej zalewie, w której też powinny trochę poleżeć, tak, aby całość marynaty została wchłonięta przez mięso.

Tak przygotowane mięso powinno trafić na patelnię i przebywać na niej do czasu, aż się przyrumieni.

Włoszczyznę zaś umieszczamy w garnku na ogniu (można trochę posolić, albo skropić sosem sojowym) i czekamy, by złapała temperaturę. Gdy to się stanie, dodajemy do niej mięso i razem dusimy (20 - 30 min.)

Efekt zawsze jest zadowalający. :)

W/w przepis można wykorzystać na różne sposoby np.

Piersi namaszczone przyprawami można zawinąć w folię, umieścić w piekarniku na około 30 min i następnie podać z warzywami ugotowanymi na parze i ewentualnie ryżem.
Można również obtoczyć je w panierce i usmażyć na patelni podając jak to się komu podoba :)

Created by Jenny@pingwin.waw.pl