golab

Kącik kulinarny

Oko cyklopa (nadesłała Kasia Kandybo)

    Składniki:
    - 1 cebulka (średnicy 4-5 cm)
    - 1 średni ziemniak (taki 7-10cm dł)
    - olej do smażenia
    - przyprawa do dań z ziemniaków
    - 1 jajko
    

Przygotować patelnię o średnicy ok 20 cm. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć, ziemniaka po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulką, podsmażyć rozkładając wiórki płasko na patelni. Można zamieszać od czasu do czasu. Miękkie ziemniaczki uformować w wałek (szpatułką lub łyżką) na brzegach patelni, w środek wbić jajko, posypać solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków, przykryć pokrywką i smażyć, aż jajko będzie miało ścięte białko. Przenieść na talerz tak, aby "oko" było całe, z jednej strony udekorować plastrami ogórka kiszonego, można "podkreślić" oko ketchupem. Nam smakowało.

Created by Jenny@pingwin.waw.pl