Kącik kulinarny
Pasztet z cukinii
Składniki: - 3 średnie cukinie - 3 cebule - 3/4 szklanki bułki tartej - kasza manna (głównie na oko - tak żeby końcowa masa miała konsystencję masy na pasztet) - 1/2 szklanki oliwy z oliwek (lub innego ulubionego oleju) - 20 dkg żółtego sera - 4 jajka - opcjonalnie drobno pokrojone: szczypiorek i czerwona papryka (pasztet będzie kolorowy) - sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, osuszamy i z serem ścieramy na tarce (może być nawet ta o dużych oczkach). Wsypujemy cebulę, tartą bułkę, kaszę mannę, (opcjonalnie szczypiorek i paprykę), wbijamy rozbite jajka, wlewamy oliwę. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (konsystencję regulujemy kaszą manną). Doprawiamy do smaku.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C