golab

Kącik kulinarny

Pasztet z cukinii

    Składniki:
    - 3 średnie cukinie
    - 3 cebule
    - 3/4 szklanki bułki tartej
    - kasza manna (głównie na oko - tak żeby końcowa masa miała konsystencję masy na pasztet) 
    - 1/2 szklanki oliwy z oliwek (lub innego ulubionego oleju)
    - 20 dkg żółtego sera
    - 4 jajka
    - opcjonalnie drobno pokrojone: szczypiorek i czerwona papryka (pasztet będzie kolorowy)
    - sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy 
    

Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinie myjemy, osuszamy i z serem ścieramy na tarce (może być nawet ta o dużych oczkach). Wsypujemy cebulę, tartą bułkę, kaszę mannę, (opcjonalnie szczypiorek i paprykę), wbijamy rozbite jajka, wlewamy oliwę. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (konsystencję regulujemy kaszą manną). Doprawiamy do smaku.

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C

Created by Jenny@pingwin.waw.pl