golab

Kącik kulinarny

Pieczarki w cieście (przepis Kasi Kandybo)

    Składniki:
    pieczarki (6 dużych)
    cebula (2 szt)
    natka pietruszki
    melon
    pomidory
    mąka (1 szkl.)
    woda mleko (1 szkl.)
    jajka (2 szt.)
    mąka (1,5 szkl.)
    sól
    pieprz
    przyprawa chińska (np. do grzybów)
    

Robimy tradycyjne naleśnikowe: łączymy mąkę, jaja, wodę, mleko, przyprawy i miksujemy dodajemy zeszkloną cebulę pokrojoną w kostkę i posiekaną pietruszkę. Lepiej aby ciasto było gęstawe.

Duże pieczarki kroimy w plastry (talarki), a mniejsze można robić w całości. Zamiast pieczarek mogą także być kanie (sarny) lub całkowicie egzotyczne rydze.

Następnie maczamy w cieście grzyby i wrzucamy na gorący, głęboki tłuszcz (olej).

Podawać można przybrane plastrami pomidora, melona,ale także może być zielony ogórek, zielona pietruszka lub koperek (ten ostatni idealnie komponuje się z grzybami)

Created by Jenny@pingwin.waw.pl