golab

Kącik kulinarny

Sałatka ziemniaczana - nadesłała Anna Kaczkiełło

    Składniki:
    ziemniaki
    cebula
    ogórki kiszone
    majonez
    oregano
    

Ugotować ziemniaki w mundurku.Następnie je obrać i poroić w kostkę.Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i ogórki kwaszone.Następnie dać majonez i posiekane świeże oregano.Wymieszać.

Sałatka z buraków - nadesłała Anna Kaczkiełło

    Składniki:
    buraki czerwone
    cebula
    ogórki kiszone
    oliwa
    

Ugotować buraki w mundurku.Następnie je obrać i pokroić w kostkę.Dodać pokrojone też w kostkę cebulkę i ogórek kwaszony.Doprawić oliwą i wymieszać.

Sałatka z rucoli - nadesłane po wielu zabiegach przez Paulinę Kępińską ;)

    Składniki:
    Rucola (1 - 2 op.)
    śmietana 12% (1 op.)
    ser lazur (2 - 3 op.)
    gałka muszkatołowa
    gruszka (albo dwie)
    orzech włoski
    

W śmietanie 12% rozpuszcza się do trzech serków lazur na małym ogniu. Na koniec dodaje sie startą gałkę muszkatołową. Do miski wykładamy rucole, na niej układamy pokrojone w cienkie plastry gruszki, całość polewamy sosem, a na wierzchu posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sałatka szpinakowa - podpatrzona w domu p. Banaszków :)

    Składniki (na dwie osoby):
    świeży szpinak 250 g. (młode liście)
    oliwa z oliwek
    ocet balsamiczny
    pestki słonecznika
    

Liście szpinaku wypłukać, osuszyć i umieścić na dużych talerzach. Z umiarem polać je oliwą i octem balsamicznym. Pestki słonecznika (2 -3 garści) uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Do tego kieliszek czerwonego półwytrawnego wina... :)
Rewelacja!

Moja odmiana sałatki capri :)

    Składniki:
    pomidory (3 - 4 szt.)
    ser mozzarella (1 kulka, lub więcej)
    świeża bazylia
    sos sałatkowy - z torebki :)
    oliwa z oliwek
    czosnek (2 duże ząbki)
    pieprz
    sól
    

Sos (powinien być przygotowany przynajmniej pół godziny wcześniej) rozczynić według opisu na opakowaniu (3 łyżki oliwy i wody) i dodać do niego wyciśnięty czosnek

Pomidory (można sparzyć i obrać) pokroić na plastry i ułożyć na dużym płaskim talerzu lub półmisku, posypać pieprzem, na każdym położyć listek bazylii i dodać plasterek cienko pokrojonego sera. Następnie na każdy pomidor oddzielnie za pomocą łyżeczki nałożyć sos.

Całość można odrobinę posypać solą.
Świetna jako przystawka!

Sałatka "grecka"

    Składniki:
    sałata lodowa
    papryka (3 szt. w różnych kolorach)
    oliwki (preferuję zielone z anchoa)
    pomidory (3 szt.)
    cebula (1 - 2 szt.)
    szczypior (jeżeli jest sezon)
    świeża bazylia
    ser feta (1 opak.)
    sos koperkowo - ziołowy
    sos sojowy
    czosnek (2 - 3 ząbki)
    

Sałatę porwać na drobne kawałki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, cebulę w talarki i rozdzielić na "obrączki", do tego ewentualnie dodać posiekany szczypiorek oraz listki bazylii i obowiązkowo odsączone oliwki. Całość dobrze wymieszać z sosem przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu (z dodatkiem wyciśniętego czosnku i odrobiną sosu sojowego). Na wierzchu należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta.

Uwaga! Mieszanie z sosem najlepiej zostawić na ostatnią chwilę, przed przybyciem gości, bo wtedy całość prezentuje się najefektowniej.

Węgierska sałatka (przepis Kingi Turek)

    Składniki:
    ryż (1 szkl.)
    kostka rosołowa (np. na bazie oliwy z oliwek)
    cebula (1 mała)
    papryka (2 szt. różnokolorowe)
    papryka czuszka
    kukurydza (1 puszka)
    ser żółty (20 - 30 dkg)
    natka pietruszki
    
    Sos
    majonez (3 łyżki)
    keczup (2 łyżki)
    ocet winny (3 łyżki)
    pieprz
    papryka ostra (mielona)
    

Szklankę ryżu (około 1,5 szkl. wody) ugotować z kostką rosołową i pokrojoną w kostkę małą cebulką. Po ostudzeniu dodać pokrojone 2 papryki, małą papryke czuszkę, natkę pi\etruszki, puszkę kukurydzy i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszać.

Zrobić sos: majonez, keczup i ocet winny wymieszać na jednolitą masę,dodać sporo pieprzu i ostrej papryki w proszku.

Na koniec pozostaje zalać sosem składniki sałatki, wszystko wmieszać i wstawić do lodówki, a potem jeść do syta. Smacznego

Sałatka ze szpinaku

    Składniki:
    paczka szpinaku świeżego
    torebka ziaren słonecznika
    papryka świeża 
    żółty ser starty
    3 jajka ugotowane na twardo
    0,4 kg boczku wędzonego
    

Szpinak umyty układamy na półmisku, boczek w paski podsmażamy na patelni i posypujemy nim szpinak, jajka kroimy w ósemki i układamy na wierzchu, dodajemy paprykę pokrojoną w paski (może być czerwona i żółta), ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całość, na wierzch trochę sera żółtego i całość polewamy sosem...

Sos: oliwa z oliwek i olej, mieszamy z majonezem, dodajemy octu winnego i płynnego miodu... miąchamy i... smacznego!

Sałatka z rukolą

    Składniki:
    Paczka sałaty rukola
    20 dkg szynki parmeńskiej
    20 dkg żółtego sera
    śliwka suszona, 
    pomidor suszony, 
    gruszka świeża
    ziarna słonecznika lub dyni
    

Układamy wszystko jak leci... sałatę umytą na dno, potem pokrojoną szynkę, starty grubo żółty ser - albo drobno pokrojony jak ktoś ma cierpliwość, dodajemy pokrojoną śliwkę i pomidor, kroimy w cienkie plastry gruszkę i układamy na powierzchni następnie posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni - a jak ktoś chce to oboma :) Wszystko polewamy sosem winegret, albo innym np.

oliwa z oliwek i olej, mieszamy z majonezem, dodajemy octu winnego i płynnego miodu...

Z sałaty lodowej

    Składniki:
    sałata lodowa
    ser feta
    10 dkg płatków migdałów
    15 dkg suszonej żurawiny
    

Sos: 2 łyżki majonezu, 3 jogurtu naturalnego, ząbek czosnku przeciśnięty.

Sałatę drzemy w strzępy, dodajemy ser feta, polewamy sosem, dodajemy uprażone płatki migdałów i żurawinę. Polewamy resztką sosu i gotowe...

Created by Jenny@pingwin.waw.pl