golab

Kącik kulinarny

Śledzie z grzybkiem marynowanym (nadesłała Anna Kaczkiełło)

    Składniki:
    płaty śledziowe
    cebula
    grzyby marynowane - najlepiej maślaki
    oliwa
    

Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie. Po wymoczeniu pokroić na kawałki. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i marynowane maślaki pokrojone też w kostkę. Dodać oliwy i wymieszać.

Sałatka śledziowa na kwaśno

    Składniki:
    płaty śledziowe marynowane
    pieprz
    majeranek
    cebula
    oliwa z oliwek
    

Płaty pokroić w spore kawałki (jak do oleju) i układać warstwami w głębszej salaterce:
warstwę śledzi posypać obficie pieprzem świeżo mielonym, jeszcze obficiej majerankiem, na to ułożyć warstwę posiekanej w kostkę cebuli i całość zalać oliwą. Potem ułożyć jeszcze przynajmniej dwie warstwy. Całość odstawić na kilka godzin do "przegryzienia się". Smak wyborny! :)

Sałatka śledziowa na słodko

    Składniki:
    Płaty śledziowe (np. 3 szt)
    papryka marynowana (3 - 4 kawałki)
    suszona śliwka (jedna niewielka paczka)
    rodzynki (duże - spora garść)
    oliwa (najlepiej z oliwek)
    

Płaty śledziowe (dobrze wypłukane) i paprykę pokroić w kostkę. Rodzynki należy sparzyć, a śliwkę (jeżeli byłaby zbyt sucha) namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie odsączyć i również drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać dodając trochę oliwy i pozostawić w słoiku na jeden dzień

Created by Jenny@pingwin.waw.pl