golab

Kącik kulinarny

Zupa Laksa

Jest niezwykle popularna w południowo-wschodniej Azji. Istnieje podobno bardzo wiele wariantów tego dania. Ja jadłem w przygotowaną pod okiem brata i razem z nim: carry laksa - czyli zupę na bazie mleka kokosowego i curry. Składniki można nabyć w Polsce na pewno przez internet. Być może są również stacjonarne markety spożywcze z prowadzone przez azjatów - ale ja takiego nie spotkałem u nas.

    Składniki:
    / Proporcje na 5 porcji /
    
    1 łyżeczka Samba Oelek (indonezyjska przyprawa z papryczek chili) albo 1 papryczka chili
    2 łyżki oleju
    1 duży ząbek czosnku
    skórka otarta z 1 limonki
    300 - 400 g mięsa kurczaka konkretnie filet.
    korzeń imbiru - kawałek o długości około 3 cm
    3 kawałki trawy cytrynowej najlepiej świeżej lub z zalewy
    8 g suszonych grzybów mun
    1 nie duża papryka żółta
    1 nie duża papryka czerwona
    1,5 l bulionu drobiowego
    sok z 1 limonki
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka curry
    1 łyżka sosu sojowego
    1,5 łyżki sosu rybnego
    1 puszka mleczka kokosowego - ok. 450 ml
    150 g kiełków fasoli mung 
    100 g pędów bambusa (z puszki w zalewie)
    400 g mrożonych krewetek tygrysich
    pół pęczeka kolendry
    150 g makaronu ryżowego
    

Pierw przygotowujemy produkty:
- obrany korzeń imbiru kroimy w cieniutkie słupki; paprykę żółtą i czerwoną kroimy w paski
- suszone grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, moczymy przez około 10 minut, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki
- pędy bambusa, kiełki fasoli mung i trawę cytrynową odcedzamy z zalewy.

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z 1 limonki

Kroimy w paski mięso z piersi kurczaka.
Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim Samba Oelek, albo papryczkę chili pokrojoną drobno - każdy musi sam ocenić swoje możliwości jeśli chodzi o pikantność
Dodajemy rozgniecione w wyciskarce 2 ząbki czosnku i skórkę otartą z limonki - mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy ok 4 - 5 minut i dodajemy pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), grzyby mung i imbir pokrojony w cieniutkie słupki oraz trawę cytrynową (nie kroimy jej - po ugotowaniu wyławiamy ją z zupy). Smażymy przez kolejne 4 minuty często mieszając.
Wlewamy bulion drobiowy, mleczko kokosowe, sos rybny i sojowy, sok z limonki, cukier i curry. Zagotowujemy.

Dodajemy krewetki i gotujemy około 10 minut.
Wyjmujemy trawę cytrynową.
Wrzucamy kiełki fasoli mung, kawałki pędów bambusa. Po ponownym zagotowaniu nasza zupa jest gotowa.

Na miseczki nakładamy przygotowany wcześniej makaron. Zalewamy go gorącą zupą i posypujemy świeżą kolendrę.

Przepis za stroną http://ankawell.blogspot.com

Created by Jenny@pingwin.waw.pl