Kącik kulinarny
Bakłażany po grecku
-
Składniki:
- bakłażany (np. 3 szt.) - cebula (4 - 5 szt.) - czosnek (7 ząbków lub więcej) - pomidory (mogą być z puszki, lub sparzone świeże) - natka pietruszki (~pęczek) - koperek (~pęczek) - żółty ser - oregano - cytryna - sól - oliwa
Bakłażany przekrojone i wydrążone można posolić i odczekać lub zaparzyć kilka minut w gorącej i osolonej wodzie. Następnie wysuszyć.
Cebule, czosnek dusić na oliwie, dodać miąż z bakłażanów, pomidory i poddusić do wyparowania wody. Dodać garść natki i koperku, oraz oregano i sól do smaku, wypełnić bakłażany, polać oliwą, sokiem z cytryny pastą pomidorową, posypać tartym żółtym serem.
Piec około 25 min w temperaturze 180 st.