golab

Kącik kulinarny

Bakłażany po grecku

    Składniki:
    - bakłażany (np. 3 szt.)
    - cebula (4 - 5 szt.)
    - czosnek (7 ząbków lub więcej)
    - pomidory (mogą być z puszki, lub sparzone świeże)
    - natka pietruszki (~pęczek)
    - koperek (~pęczek)
    - żółty ser
    - oregano
    - cytryna
    - sól
    - oliwa
    

Bakłażany przekrojone i wydrążone można posolić i odczekać lub zaparzyć kilka minut w gorącej i osolonej wodzie. Następnie wysuszyć.

Cebule, czosnek dusić na oliwie, dodać miąż z bakłażanów, pomidory i poddusić do wyparowania wody. Dodać garść natki i koperku, oraz oregano i sól do smaku, wypełnić bakłażany, polać oliwą, sokiem z cytryny pastą pomidorową, posypać tartym żółtym serem.

Piec około 25 min w temperaturze 180 st.

Created by Jenny@pingwin.waw.pl