Kącik kulinarny
Chleb pszenno-żytni na miodzie (nadesłane przez Anię Kaczkiełło)
Składniki: 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka ziaren sezamu 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka otrębów pszennych 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 1 kilogram i 1 szklanka mąki pszennej zakwas 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,czyli 1/2 szklanki kaszy na 1 szklankę wody 2 łyżki miodu 5 szklanek ciepłej wody
Wszystko dać do miski i wymieszać.Dodać kasze oraz zakwas.Następnie miód rozpuścić w 1 szklance wody.Dodać jeszcze 5 szklanek ciepłej wody-wszystko wymieszać ( odebrac na zakwas nie do samej zakrętki słoika i wstawić do lodówki.Trzyma się zakwas 2 tygodnie ).Ciasto włożyć do dwóch keksówek tak do połowy tylko wysmarowanych tłuszczem i wyrównać mokrą ręką.Odstawić na 12 godzin.Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut - 1 godziny i 30 minut.Po upieczeniu na gorąco po wierzchu posmarować oliwą.SMACZNEGO
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Składniki: 1/2 kg mąki żytniej razowej (najlepiej ale nie koniecznie) 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki ziarna siemienia lnianego 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki pestek dynii 3 łyżeczki soli zakwas 1 litr wody
Wszystkie sypkie składniki umieścić w sporej misce, zakwas rozpuścić w letniej wodzie i dokładnie wymieszać całość do otrzymania jednolitej masy. Brytfanny wysmarować masłem i posypać bułką. Ciasto nałożyć do połowy wysokości brytfanny (może być trochę więcej) i pozostawić na 8 - 12 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ja wieczorem wyrabiam ciasto, a rano piekę) Piec należy w temperaturze ok. 180 st przez godzinę, następnie zwilżyć powierzchnię chleba i piec jeszcze około 15 min. Po upieczeniu chleb należy wyjąć z formy, by nie zaparował. Jeść z czym się ma ochotę... np. ze smalcem :) Pychota!!!
UWAGA! Po wyrobieniu ciasta należy około pół kubka (można trochę więcej) odłożyć jako zakwas do następnego chleba. Powinien on wyrosnąć przez np. 12 godzin, a następnie należy przechowywać go w lodówce raczej nie dłużej niż tydzień.
Przepis na zakwas - patrz chleb żytni.
(ewentualnie mogę się podzielić gotowym zakwasem po uprzednim
umówieniu się)
Chleb żytni na zakwasie
- Zakwas:
Do słoja (nie mniej niż 1/2 litra) wsypać 5 łyżek mąki żytniej razowej (np. 2000) i zalać szklanką ciepłej wody. Zamieszać, przykryć i odstawić na 3-4 dni. Trzeba od czasu do czasu sprawdzać, czy nie pojawia się pleśń. Zakwas jest gotowy jak ma kwaśny smak i zapach. - Po tym czasie wlać gotowy zakwas do dużego naczynia, dodać do niego więcej mąki żytniej pytlowej (chlebowej, np. 720) letniej wody. Zamieszać. Ciasto powinno mnieć konsystencję majonezu i zajmować nie więcej niż 1/3 naczynia. Odstawić to na kilkanaście godzin (np. na noc) aż się przekwasi - będzie wtedy "galaretowato-przebąblowane".
- Teraz dosypujemy kolejną porcję mąki żytniej pytlowej, żeby powstało gęste ciasto (gęstości mniej więcej drożdzowego). Na tym etapia dosypujemy też sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż wyrośnie (podwoi swoją objętość).
- Teraz dopiero dodajemy nasiona jakie nam się podoba oraz inne dodatki, mieszamy, przekładamy do foremek i czekamy aż ponownie urośnie (żeby było szybciej można wstawić do piekarnika na 50 st.)
- Pieczemy 1h 45 min w temperaturze ok. 180 st.
Jeśli zamiast chleba chcemy zrobić sam zakwas (np. aby użyć go do chleba przenno-żytniego) wystarczy nie dodawać w drugim etapie wody - tzn. przez cały czas przygotowywania ciasta dosypywać samej mąki. Po trzecim etapie (tzn. jak gęste ciasto wyrośnie) zakwas powinien być gotowy do użycia (lub przetrzymania w lodówce).
Chleb domowy przenno-żytnio-orkiszowy (nadesłany przez ks.Piotra)
- do pojemnika (może to być "automat do pieczenia chleba") nalać około 20 gram oleju (np z oliwek), /około 4 łyżki stołowe/ (najlepiej pobłogosławionego)
- podgrzać do około 40 stopni Celsjusza w garnuszku 380ml serwatki
(jeśli nie ma to może być maślanka lub woda mineralna) Wlać serwatkę do pojemnika a potem dodać po "szufelce""
- siemienia lnianego (45 gram)
- ziaren łuskanego słonecznika (40 gram)
- łuskanych pestek z dyni (35 gram)
- ziaren sezamu (35 gram)
- ziaren ekspandowanego, czyli dmuchanego amarantusa (5 gram)
- drożdży instant 2 gramy
Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ 30% (Firma Bogutyn; http://bogutynmlyn.pl/ ))
mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna 850, sól, mąka żytnia 720, suchy zakwas (około 4 zł za 1 kg)
Na koniec można dodać (ja dodaję) 12 sztuk zielonych drelowanych oliwek. - Nastawiamy program podstawowy czyli nr 1 i oddalamy się na 3 godziny (niektóre automaty mają 3 h 18 min, albo podobny czas...)
- S M A C Z N E G O !!!