Kącik kulinarny
Karkówka na różne sposoby
I
Składniki: - średniej grubości plastry karkówki - cebula - tarty żółty ser - majonez - przyprawy - np. mieszanka do karkówki (najniższa linia oporu)
Karkówkę (nie rozbijaną) przyprawiamy - najlepiej poprzedniego dnia - i kładziemy na blachę (może być na papierze do pieczenia), układamy na niej obrączki cebuli (nie za dużo), z sera i majonezu robimy pastę, którą przykrywamy całość. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 min. Smacznego!
II
Składniki: - średniej grubości plastry karkówki - cebula - grzyby (boczniaki lub pieczarki) - marchew - kiszona kapusta - przyprawy - np. mieszanka do karkówki (najniższa linia oporu)
Karkówkę (nie rozbijaną) przyprawiamy - najlepiej poprzedniego dnia. Na blachę układamy marchew surową, przekrojoną wzdłuż - robiąc z niej swoistą tratwę dla każdego plastra karkówki. Grzyby przesmażamy wcześniej z cebulą, mieszamy z pokrojoną kiszoną kapustą i taką pastę układamy na karkówce. Pieczemy w 180 stopniach około 40 min. Palce lizać :)
III
Składniki: - średniej grubości plastry karkówki - kiszona kapusta - przyprawy - np. mieszanka do karkówki (najniższa linia oporu)
Wykonanie proste jak konstrukcja cepa. Karkówkę nie rozbijaną przyprawiamy solidnie - odpowiednio wcześniej, a następnie w żaroodpornym naczyniu okładamy kiszoną kapustę trochę pokrojoną - warstwa nie za cienka, nie za gruba, na to układamy karkówkę (może być na zakładkę, by więcej weszło) i wszystko znowu przykrywamy kapustą. (ja osobiście walę w to jeszcze kminek :)) Przykrywamy i pieczemy przez około 1,5 godziny w 180 stopniach. W efekcie mamy wyśmienite mięso z wyśmienitą kapustą :)
Dokładnie w ten sam sposób można zrobić np. żeberka!