Kącik kulinarny
Kaszanka w pomidorach (przepis webmastera)
Składniki: - 0.5 kg kaszanki - 4 średnie (albo nawet duże) cebule - przecier (lub koncentrat, lub ketchup) pomidorowy - puszka zielonego groszku konserwowego - ok.20 dkg startego sera żółtego - przyprawy - pieprz, chilli con carne, kostka rosołowa grzybowa. - olej z pestek winogron (do smażenia)
Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, podsmażyć. Jeśli się nie boisz glutaminianu sodu, to pod koniec smażenia możesz rozprowadzić wśród cebuli kostkę (ew. 1/2 kostki) grzybowej. Obrać ze skórki i pokroić kaszankę na cienkie plasterki i wrzucić do cebulki, niech się rozpadnie i troszkę poddusi. Teraz dodać przecier pomidorowy.
Z tym przecierem, to może być różnie, nie każdy posiada. Może być koncentrat pomidorowy i/lub ketchup. Ketchup daje głębię smaku, którą trudno uzyskać samemu to wszystko doprawiając więc bardzo polecam jeśli nie w całości to chociaż w części użyć ketchupu. Jeśli kaszanka "wyszła" sucha, to można dolać odrobinę soku pomidorowego (takiego kartonowego) - kaszanka powinna mieć taką dość lekką konsystencję papki. Niestety wszystko to na oko, albo lepiej na smak - dodajesz i próbujesz czy tyle wystarczy. Moje doświadczenie mówi, że koncentratu nie więcej niż najmniejsza dostępna w handlu puszeczka. Popieprzyć oraz użyć chilli również do smaku.
Jak już dojdziemy do porozumienia ze smakiem i pomidorami należy otworzyć i odsączyć puszkę groszku, a następnie tenże groszek wrzucić do naszej kaszanki i dobrze wymieszać. W ostatniej fazie dodać starty ser żółty, wymieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia się sera. Im bardziej ser ciągnący tym lepszy...
I to właściwie wszystko. Teraz trzeba to już tylko zjeść. Co za frajda :-)