Kącik kulinarny
Poult arachide (pule araszid) - Kurczak w sosie arachidowym
Składniki: Pół kurczaka (np. dwa uda przedziabane) 2 pomidory 2 cebule 1 puszeczka koncentratu pomidorowego 2 - 3 ząbki czosnku Kostki rosołowe z kury 3 - 4 łyżki orzechów arachidowych 100 ml. Olej - coś zdrowego
1. Wysmarować kawałki kury bulionową kostką.
2. Zagrzać 100 ml. Oleju i w tym na rumiano usmażyć kurę i wyjąć.
3. Do oleju 2 pomidory, koncentrat 1 puszeczka, 2 cebule, i 2 ząbki czosnku... To smażyć 10 min.
4. Dodać litr wrzątku niecały i 3 duże łyżki orzechów arachidowych zmielonych i to na wolnym ogniu 20 min.
5. Wrzucić kurę, bulionową kostkę i pimęt i znowu 20 min... Albo dłużej...
Podawać z ryżem