Kącik kulinarny
Piersi kurczaka w warzywach
-
Składniki (na 3 - 4 osoby)
piersi kurczaka (dwie szt.) włoszczyzna (najłatwiej mrożona, krojona w paski - 2 opakowania) curry tymianek oregano majeranek sól pieprz Marynata sos sojowy oliwa z oliwek czosnek (3 - 4 spore ząbki)
Piersi przekroić wzdłuż - jak na kotlety - następnie namaścić przyprawami (zaczynając od soli, pieprzu i curry :)). Szczególnie ważne jest, aby ziół nie żałować (np. na jedną stronę pokryć tymiankiem i oregano, a drugą majerankiem). Z solą nie należy przesadzić, bo marynata będzie słona.
Tak przygotowane kotlety należy odłożyć na kilka godzin (ja czasem odkładam na dwa dni :)) umieszczając je jeden na drugim, aby mięso dobrze przeszło przyprawami.
Marynatę przygotowuje się, mieszając oliwę z sosem sojowym tak, aby wyszło około 2/3 szklanki - z tym że oliwy należy dać więcej niż sosu. Do tego należy wycisnąć czosnek i co jakiś czas mieszać, aby składniki dobrze się połączyły.
Następnym etapem jest pokrojenie piersi w paski i umieszczenie ich w przygotowanej zalewie, w której też powinny trochę poleżeć, tak, aby całość marynaty została wchłonięta przez mięso.
Tak przygotowane mięso powinno trafić na patelnię i przebywać na niej do czasu, aż się przyrumieni.
Włoszczyznę zaś umieszczamy w garnku na ogniu (można trochę posolić, albo skropić sosem sojowym) i czekamy, by złapała temperaturę. Gdy to się stanie, dodajemy do niej mięso i razem dusimy (20 - 30 min.)
Efekt zawsze jest zadowalający. :)
W/w przepis można wykorzystać na różne sposoby np.
Piersi namaszczone przyprawami można zawinąć w folię, umieścić w piekarniku na około 30 min i następnie podać z warzywami ugotowanymi na parze i ewentualnie ryżem.
Można również obtoczyć je w panierce i usmażyć na patelni podając jak to się komu podoba :)