Kącik kulinarny
Oko cyklopa (nadesłała Kasia Kandybo)
Składniki: - 1 cebulka (średnicy 4-5 cm) - 1 średni ziemniak (taki 7-10cm dł) - olej do smażenia - przyprawa do dań z ziemniaków - 1 jajko
Przygotować patelnię o średnicy ok 20 cm. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć, ziemniaka po obraniu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cebulką, podsmażyć rozkładając wiórki płasko na patelni. Można zamieszać od czasu do czasu. Miękkie ziemniaczki uformować w wałek (szpatułką lub łyżką) na brzegach patelni, w środek wbić jajko, posypać solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków, przykryć pokrywką i smażyć, aż jajko będzie miało ścięte białko. Przenieść na talerz tak, aby "oko" było całe, z jednej strony udekorować plastrami ogórka kiszonego, można "podkreślić" oko ketchupem. Nam smakowało.