Kącik kulinarny
Krewetki na ciepło - przepis modyfikowany :)
-
Składniki:
Krewetki (ilość zależy od apetytu) oliwa z oliwek masło cebulka np. szalotka (1 szt.) czosnek (2 ząbki)
Na rozgrzana patelnie wlewamy trochę oliwy, dodajemy masło (w zależności od tego ile mamy krewetek), wrzucamy posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i rozmrożone krewetki.
Jak się już usmażą (kilka minut) doprawia się je solą morską, a na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę.
Mule (małże) - przygotowane pierwszy raz pod bacznym okiem Artura Krawczyka - kościelnego
-
Składniki:
Mule (najlepiej świeże - można kupić!) oliwa z oliwek masło cebulka np. szalotka (1 szt.) czosnek (2 ząbki) śmietana 12% natka pietruszki wino białe pół wytrawne sól, pieprz
Do sporego garnka (w zależności od ilości małż) wlewamy na dno oliwę z oliwek, dodajemy trochę masła, gdy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy posiekaną cebulkę i po chwili czosnek. Następnie wlewamy dwie szklanki wina (albo więcej) gdy zacznie się gotować wsypujemy opłukane wcześniej małże i przykrywamy od czasu do czasu mieszając - aż muszle się otworzą (trwa to kilka minut).
Następnie dodajemy całe nieduże opakowanie śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę i znowu na chwilę przykrywamy. Po chwili całość potrawy jest gotowa do podania.
Palce lizać!