golab

Kącik kulinarny

Krewetki na ciepło - przepis modyfikowany :)

    Składniki:
    Krewetki (ilość zależy od apetytu)
    oliwa z oliwek
    masło
    cebulka np. szalotka (1 szt.)
    czosnek (2 ząbki)
    

Na rozgrzana patelnie wlewamy trochę oliwy, dodajemy masło (w zależności od tego ile mamy krewetek), wrzucamy posiekaną cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy czosnek i rozmrożone krewetki.
Jak się już usmażą (kilka minut) doprawia się je solą morską, a na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę.

Mule (małże) - przygotowane pierwszy raz pod bacznym okiem Artura Krawczyka - kościelnego

    Składniki:
    Mule (najlepiej świeże - można kupić!)
    oliwa z oliwek
    masło
    cebulka np. szalotka (1 szt.)
    czosnek (2 ząbki)
    śmietana 12%
    natka pietruszki
    wino białe pół wytrawne
    sól, pieprz
    

Do sporego garnka (w zależności od ilości małż) wlewamy na dno oliwę z oliwek, dodajemy trochę masła, gdy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy posiekaną cebulkę i po chwili czosnek. Następnie wlewamy dwie szklanki wina (albo więcej) gdy zacznie się gotować wsypujemy opłukane wcześniej małże i przykrywamy od czasu do czasu mieszając - aż muszle się otworzą (trwa to kilka minut).
Następnie dodajemy całe nieduże opakowanie śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną pietruszkę i znowu na chwilę przykrywamy. Po chwili całość potrawy jest gotowa do podania.

Palce lizać!

Created by Jenny@pingwin.waw.pl