Kącik kulinarny
Sałatka ziemniaczana - nadesłała Anna Kaczkiełło
-
Składniki:
ziemniaki cebula ogórki kiszone majonez oregano
Ugotować ziemniaki w mundurku.Następnie je obrać i poroić w kostkę.Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i ogórki kwaszone.Następnie dać majonez i posiekane świeże oregano.Wymieszać.
Sałatka z buraków - nadesłała Anna Kaczkiełło
-
Składniki:
buraki czerwone cebula ogórki kiszone oliwa
Ugotować buraki w mundurku.Następnie je obrać i pokroić w kostkę.Dodać pokrojone też w kostkę cebulkę i ogórek kwaszony.Doprawić oliwą i wymieszać.
Sałatka z rucoli - nadesłane po wielu zabiegach przez Paulinę Kępińską ;)
-
Składniki:
Rucola (1 - 2 op.) śmietana 12% (1 op.) ser lazur (2 - 3 op.) gałka muszkatołowa gruszka (albo dwie) orzech włoski
W śmietanie 12% rozpuszcza się do trzech serków lazur na małym ogniu. Na koniec dodaje sie startą gałkę muszkatołową. Do miski wykładamy rucole, na niej układamy pokrojone w cienkie plastry gruszki, całość polewamy sosem, a na wierzchu posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Sałatka szpinakowa - podpatrzona w domu p. Banaszków :)
-
Składniki (na dwie osoby):
świeży szpinak 250 g. (młode liście) oliwa z oliwek ocet balsamiczny pestki słonecznika
Liście szpinaku wypłukać, osuszyć i umieścić na dużych talerzach. Z umiarem polać je oliwą i octem balsamicznym.
Pestki słonecznika (2 -3 garści) uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Do tego kieliszek czerwonego półwytrawnego wina... :)
Rewelacja!
Moja odmiana sałatki capri :)
-
Składniki:
pomidory (3 - 4 szt.) ser mozzarella (1 kulka, lub więcej) świeża bazylia sos sałatkowy - z torebki :) oliwa z oliwek czosnek (2 duże ząbki) pieprz sól
Sos (powinien być przygotowany przynajmniej pół godziny wcześniej) rozczynić według opisu na opakowaniu (3 łyżki oliwy i wody) i dodać do niego wyciśnięty czosnek
Pomidory (można sparzyć i obrać) pokroić na plastry i ułożyć na dużym płaskim talerzu lub półmisku, posypać pieprzem, na każdym położyć listek bazylii i dodać plasterek cienko pokrojonego sera. Następnie na każdy pomidor oddzielnie za pomocą łyżeczki nałożyć sos.
Całość można odrobinę posypać solą.
Świetna jako przystawka!
Sałatka "grecka"
-
Składniki:
sałata lodowa papryka (3 szt. w różnych kolorach) oliwki (preferuję zielone z anchoa) pomidory (3 szt.) cebula (1 - 2 szt.) szczypior (jeżeli jest sezon) świeża bazylia ser feta (1 opak.) sos koperkowo - ziołowy sos sojowy czosnek (2 - 3 ząbki)
Sałatę porwać na drobne kawałki, paprykę i pomidory pokroić w kostkę, cebulę w talarki i rozdzielić na "obrączki", do tego ewentualnie dodać posiekany szczypiorek oraz listki bazylii i obowiązkowo odsączone oliwki. Całość dobrze wymieszać z sosem przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu (z dodatkiem wyciśniętego czosnku i odrobiną sosu sojowego). Na wierzchu należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta.
Uwaga! Mieszanie z sosem najlepiej zostawić na ostatnią chwilę, przed przybyciem gości, bo wtedy całość prezentuje się najefektowniej.
Węgierska sałatka (przepis Kingi Turek)
-
Składniki:
ryż (1 szkl.) kostka rosołowa (np. na bazie oliwy z oliwek) cebula (1 mała) papryka (2 szt. różnokolorowe) papryka czuszka kukurydza (1 puszka) ser żółty (20 - 30 dkg) natka pietruszki Sos majonez (3 łyżki) keczup (2 łyżki) ocet winny (3 łyżki) pieprz papryka ostra (mielona)
Szklankę ryżu (około 1,5 szkl. wody) ugotować z kostką rosołową i pokrojoną w kostkę małą cebulką. Po ostudzeniu dodać pokrojone 2 papryki, małą papryke czuszkę, natkę pi\etruszki, puszkę kukurydzy i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszać.
Zrobić sos: majonez, keczup i ocet winny wymieszać na jednolitą masę,dodać sporo pieprzu i ostrej papryki w proszku.
Na koniec pozostaje zalać sosem składniki sałatki, wszystko wmieszać i wstawić do lodówki, a potem jeść do syta. Smacznego
Sałatka ze szpinaku
-
Składniki:
paczka szpinaku świeżego torebka ziaren słonecznika papryka świeża żółty ser starty 3 jajka ugotowane na twardo 0,4 kg boczku wędzonego
Szpinak umyty układamy na półmisku, boczek w paski podsmażamy na patelni i posypujemy nim szpinak, jajka kroimy w ósemki i układamy na wierzchu, dodajemy paprykę pokrojoną w paski (może być czerwona i żółta), ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całość, na wierzch trochę sera żółtego i całość polewamy sosem...
Sos: oliwa z oliwek i olej, mieszamy z majonezem, dodajemy octu winnego i płynnego miodu... miąchamy i... smacznego!
Sałatka z rukolą
-
Składniki:
Paczka sałaty rukola 20 dkg szynki parmeńskiej 20 dkg żółtego sera śliwka suszona, pomidor suszony, gruszka świeża ziarna słonecznika lub dyni
Układamy wszystko jak leci... sałatę umytą na dno, potem pokrojoną szynkę, starty grubo żółty ser - albo drobno pokrojony jak ktoś ma cierpliwość, dodajemy pokrojoną śliwkę i pomidor, kroimy w cienkie plastry gruszkę i układamy na powierzchni następnie posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni - a jak ktoś chce to oboma :) Wszystko polewamy sosem winegret, albo innym np.
oliwa z oliwek i olej, mieszamy z majonezem, dodajemy octu winnego i płynnego miodu...
Z sałaty lodowej
-
Składniki:
sałata lodowa ser feta 10 dkg płatków migdałów 15 dkg suszonej żurawiny
Sos: 2 łyżki majonezu, 3 jogurtu naturalnego, ząbek czosnku przeciśnięty.
Sałatę drzemy w strzępy, dodajemy ser feta, polewamy sosem, dodajemy uprażone płatki migdałów i żurawinę. Polewamy resztką sosu i gotowe...