Kącik kulinarny
Śledzie z grzybkiem marynowanym (nadesłała Anna Kaczkiełło)
-
Składniki:
płaty śledziowe cebula grzyby marynowane - najlepiej maślaki oliwa
Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie. Po wymoczeniu pokroić na kawałki. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i marynowane maślaki pokrojone też w kostkę. Dodać oliwy i wymieszać.
Sałatka śledziowa na kwaśno
-
Składniki:
płaty śledziowe marynowane pieprz majeranek cebula oliwa z oliwek
Płaty pokroić w spore kawałki (jak do oleju) i układać warstwami w głębszej salaterce:
warstwę śledzi posypać obficie pieprzem świeżo mielonym, jeszcze obficiej majerankiem, na to ułożyć warstwę posiekanej w kostkę cebuli i całość zalać oliwą. Potem ułożyć jeszcze przynajmniej dwie warstwy. Całość odstawić na kilka godzin do "przegryzienia się". Smak wyborny! :)
Sałatka śledziowa na słodko
-
Składniki:
Płaty śledziowe (np. 3 szt) papryka marynowana (3 - 4 kawałki) suszona śliwka (jedna niewielka paczka) rodzynki (duże - spora garść) oliwa (najlepiej z oliwek)
Płaty śledziowe (dobrze wypłukane) i paprykę pokroić w kostkę. Rodzynki należy sparzyć, a śliwkę (jeżeli byłaby zbyt sucha) namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie odsączyć i również drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać dodając trochę oliwy i pozostawić w słoiku na jeden dzień